La publicació ‘Fauna vertebrada del Parc del Foix’ ha sorgit d’un treball d’investigació finançada per la fundació abertis, cataloga 322 vertebrats, entre peixos, amfibis, rèptils, ocells i mamífers. 243 d’aquestes espècies són ocells, i és que la riquesa ornitològica del pantà va ser el principal motiu per a la creació de l’espai protegit del Parc del Foix.

Els autors són els penedesencs Cisco Guasch (Les Masies de Sant Miquel, a Banyeres del Penedès) i Xavier Bayer (Vilafranca del Penedès), ambdós naturalistes i membres de l’Institut Català d’Ornitologia. El coordinador de l’estudi ha estat Humbert Salvadó (Barcelona), vilafranquí d’adopció, doctor en Biologia i professor del Departament de Biologia Animal de la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona.

Per fer la recollida de dades, els investigadors han visitat el terreny més de 1.400 vegades des del 1976 -i més intensament des del 1997- fins el 2009, a més de consultar fonts documentals anteriors.

D’ençà que les 2.900 hectàrees de superfície de l’embassament del Foix i el seu entorn van ser reconegudes amb la figura de parc natural, ha crescut el nombre d’espècies que l’habiten. Amb tot, moltes d’elles estan extingides o en vies d’extinció: la bagra comuna (Squalitus cephalus), en el cas dels peixos; la tortuga de terra (Testudo hermanii), el dragó rosat (Hemidactylus turcicus) i l’escurçó ibèric (Vipera latasti), en el cas dels rèptils; així com la fura (Mustela putorius) i la llúdriga (Lutra lutra), en el cas del mamífers.

També hi ha ocells, com la gralla (Corvus monedula) o el roquerol (Ptyonoprogne rupestris) que hi ha deixat de nidificar. Per tal de conservar la biodiversitat de l’espai, un dels aspectes més necessaris és la millora de la qualitat de l’aigua del pantà.

La fundació abertis es dedica des del 1999 a l’estudi de l’impacte de les infraestructures en el territori, especialment en l’economia, la demografia i el medi ambient. Com a una de les respostes de la responsabilitat social d’abertis, grup internacional de gestió d’infraestructures de transport i comunicacions, la Fundació desenvolupa un ampli programa de seguretat viària.

La fundació abertis és membre del Consorci del Parc del Foix, que té una superfície de protegia de 2.900 hectàrees i es localitza entre dos municipis pertanyents a la comarca de l’Alt Penedès: Castellet i la Gornal i Santa Margarida i els Monjos. En el marc de les seves accions mediambientals, la Fundació va finançar el treball de recerca ‘Fauna vertebrada del Parc del Foix’ i ha editat la publicació posterior.

Font de la informació

Fundació abertis

Data de la notícia
15/03/2011

Existeixen fitxers associats Web del Parc del Foix