Una clau dicotòmica consta d’un conjunt de descripcions breus dels organismes (sobretot morfològiques), que permeten identificar l’espècie a la qual pertanyen mitjançant successives opcions presentades de dos en dos, de manera que a cada pas es tria una (la que coincideix amb les característiques de l’organisme que es pretén identificar), fins arribar al seu nom.

La següent clau dicotòmica s’ha creat per tal d’identificar correctament qualsevol espècie de tortuga, llangardaix, sargantana, dragó, lludrió i serp que ens podem trobar a tota Catalunya. S’ha procurat que les descripcions permetin diferenciar els organismes, tant adults com juvenils, sense manipular-los.

Es troben dins del marc del projecte “Consciència Herpetològica“, realitzat amb el suport de:

.

tortugues

Les tortugues són un grup molt peculiar de rèptils tant a nivell de la seva evolució com de les seves característiques. El cos forma una closca que s’hi manté fusionada, en molts grups amb prou espai com per amagar-hi el cap i les potes en cas de perill. No tenen dents, que han substituït en la seva funció per un bec corni.

Figura 1. Disposició i nom de les escates de la closca (a l’esquerra) i del plastró (a la dreta) d’una tortuga. Il·lustració: Alejandro García-Salmerón (Societat Catalana d’Herpetologia).

.

ESCATOSOS

Els escatosos són un grup molt divers de rèptils que inclouen el que popularment es coneixen com sargantanes, llangardaixos i serps, entre d’altres. El cos és allargat i sense closca. A llarg de la seva evolució han tingut, en diverses ocasions, tendència a allargar el cos i perdre o reduir les potes. Per tant, poden tenir potes o no, o que siguin molt petites: no tot el que sembla una serp és una serp. La boca no té cap bec corni a diferència de les tortugues, sinó que té dents.

Figura 2. Disposició i nom de les escates del cap d’un escatós. Il·lustració: Alejandro García-Salmerón (Societat Catalana d’Herpetologia).

.

FEU CLIC AQUÍ PER DESCARREGAR-VOS EL DOCUMENT PDF AMB LA Clau dicotòmica per a la identificació dels rèptils a Catalunya

.

Si voleu conèixer més sobre les espècies de rèptils visiteu l’apartat de recursos de la web on trobareu les fitxes d’identificació tant de les espècies terrestres com de les espècies lligades a ambients d’aigua dolça.