Passa-t’ho bé i aprèn amb l’HerpetOn: amfibis i rèptils en joc, el joc de cartes on coneixeràs d’una manera diferent la vida i la diversitat dels amfibis i els rèptils de Catalunya!

Invoca les espècies d’amfibis i rèptils que puguis, suma punts, ataca al teu adversari, restaura els teus hàbitats i crea els ecosistemes herpetològics més valuosos. Tot això i molt més ho pots fer al joc de cartes que et facilitem a continuació.

Ja no tens excusa per no apropar-te al món de l’herpetologia. És per a tots els públics, perquè compta amb dues modalitats de joc: un nivell avançat a partir dels dotze anys i un d’intermedi a partir dels vuit anys. El joc de cartes té diferents finalitats educatives:

  • Aprendre a identificar les espècies d’amfibis i rèptils de Catalunya, reconèixer les seves formes i les seves característiques i curiositats d’una manera entretinguda.
  • Conscienciar a tothom sobre la importància d’aquests vertebrats de sang freda, les amenaces que pateixen, i també sobre les possibles accions que podem fer per protegir-los.
  • Desestigmatitzar dos dels grups amb més fòbies associades, la majoria infundades, apropant els amfibis i els rèptils a casa nostra com no s’havia fet abans.

ENLLAÇOS DE DESCÀRREGA


També hem elaborat una sèrie de guies didàctiques per als alumnes de l’ESO (primer, tercer i quart d’ESO)

Es tracta d’una proposta d’unitat didàctica de gamificació per tal de fomentar l’autoaprenentatge per part de l’alumnat en l’àmbit cientificotecnològic, concretament en la conservació d’hàbitats i espècies. Uns dels reptes de l’educació actual és establir connexions entre els diferents continguts curriculars i que aquests tinguin una aplicació en el món real. Per aquest motiu, es proposa la present gamificació que reflecteix l’entramat de relacions que es donen en els ecosistemes on conviuen els amfibis i rèptils, fent èmfasi en la seva importància dins de la xarxa tròfica i en l’efecte que ocasiona l’ésser humà, contribuint així a la seva conservació.

Cada guia didàctica compta amb la temporització de les activitats, els objectius i continguts curriculars a assolir adaptats a cada curs i les eines d’avaluació. Les pots descarregar a continuació:


Aconsegueix l’HerpetOn en format físic

Aquest recurs educatiu el pot utilitzar lliure i gratuïtament qualsevol institut que estigui interessat. La Societat Catalana d’Herpetologia, de moment, comptem amb un estoc reduït de jocs de cartes complets en format físic que podeu demanar enviant un correu a l’adreça sch@soccatherp.org.

Si vols jugar al joc de cartes i no pertanys a un institut l’única alternativa que podem oferir avui dia és donar permís per imprimir aquesta primera versió d’HerpetOn a casa teva. Per impedir un ús indegut dels drets dels autors cada carta presenta una marca d’aigua amb el logotip de l’entitat.

Ara treballem per polir un parell d’aspectes del joc i fer una segona versió. En un futur pròxim, volem facilitar el joc en format físic amb la caixa, les instruccions i les cartes a tothom que estigui interessat, motiu pel qual estem treballant mà a mà amb la Generalitat de Catalunya. La nostra idea és arribar a comercialitzar el joc, si t’agradaria aconseguir-lo fes-nos-ho saber omplint el següent formulari, d’aquesta manera podrem crear un llistat amb les persones interessades i seràs de les primeres a rebre el joc tan aviat el tinguem.


Crèdits

© 2021 Generalitat de Catalunya – Societat Catalana d’Herpetologia. ©Autors: Alejandro García-Salmerón i Cristina Fernández-Padilla. Il·lustracions: Yaiza Parra-Torres (yaizart.es). Revisió lingüística: Núria Ibars. Revisió de continguts científics: Joan Maluquer-Margalef, David Perpiñán i Eduard Filella i Subirà. Tots els drets reservats.

Es troba en el marc del projecte d’educació ambiental Consciència Herpetològica i compta amb el suport del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.