La serp verda-i-groga (Hierophis viridiflavus) a Catalunya es troba restringida només a zones muntanes i fons de vall pirinencs… però a la web de la IUCN – Red List (https://www.iucnredlist.org/species/61449/86246670) podeu veure que viu a llocs tant mediterranis com Sicília…!

I per què aquí no baixa del Pirineu?

De totes les hipòtesis, la més acceptada és la competència amb la serp verda (Malpolon monspessulanus), amb la que presenta una distribució totalment complementària al nord del mediterrani (https://www.iucnredlist.org/species/157262/5064442). Ambdues espècies són caçadores actives (cerquen les preses) terrestres, no gaire grimpadores, ràpides, generalistes i agressives, i les dues són mediterrànies i els hi agrada la caloreta. És a dir, ocupen el mateix nínxol ecològic. I la serp verda-i-groga… perd la batalla.

És difícil de dir si l’exclusió és simplement tròfica, o si inclou expulsió activa de territoris, o fins i tot depredació de serp verda sobre la verda-i-groga. El cas és que a on hi ha bones poblacions de serp verda, la verda-i-groga desapareix del tot.

Però hi ha un detall màgic que fa que puguem tindre serp verda-i-groga a Catalunya: la serp verda no pot viure a llocs amb estius massa curts. Això és degut a què fa tot el cicle reproductor en una sola temporada d’activitat. Per contra, la verda-i-groga “prepara” l’esperma pels aparellaments (que són a la primavera) ja des de l’estiu i tardors anteriors! Els mascles verd-i-grocs porten els deures fets. En canvi, la serp verda ha de tindre bona temperatura anual per l’espermatogènesi, vitelogènesi, còpula, desenvolupament embrionari, eclosió. Com us podeu imaginar, hi ha llocs a Catalunya que no hi arriben a temps i ja és octubre (ups!). I només és allà a on no fa massa fred però alhora no hi ha serps verdes, que hi podrà haver-hi serps verdes-i-grogues a la península Ibèrica.

Què passarà amb el canvi climàtic? No cal ser un geni per imaginar-se qui començarà a perdre batalles a les valls pirinenques. Per altra banda, encara pot pujar de cota si vol sobreviure… el temps dirà. Així doncs, la serp verda-i-groga, joia amb futur incert al nostre país.

.