La Societat Catalana d’Herpetologia (SCH) ha enviat a l’empresa d’Aigües de Viladrau un exemplar de la nova guia Els amfibis dels Països Catalans. Amb aquesta acció, l’SCH reforça una de les seves tasques principals, la d’educar i conscienciar sobre els amfibis i els rèptils de casa nostra.


Aigües de Viladrau, amb la seva nova campanya Portem la natura dins, parla de col·laborar per la preservació i revitalització de la biodiversitat del Parc Natural del Montseny, fins i tot engegant projectes de conservació de flora i fauna d’espècies autòctones. Malgrat això, l’SCH lamenta que per aquest propòsit l’empresa hagi seleccionat imatges a l’anunci que mostren un tritó alpí, espècie forana a Catalunya, i que les ampolles d’aigua de Viladrau incloguin un dibuix del massís del Montseny amb la imatge d’un dragó barbut, un llangardaix australià.


En el primer cas, es tracta d’una espècie que ha format part del tràfic il·legal d’espècies i que s’ha convertit en invasora i portadora de malalties per la fauna salvatge en més d’un lloc de Catalunya. En el segon, es tracta d’una espècie molt utilitzada en el comerç de mascotes, una de les causes de l’empobriment de la biodiversitat (ja sia per l’espoli de les poblacions d’origen i/o per l’alliberament posterior a d’altres latituds, amb la possible transmissió de malalties o competència amb les espècies autòctones).

Aquí es pot observar la part del vídeo promocional de la campanya on apareix el tritó alpí.
A la cantonada inferior dreta es pot veure una espècie al·lòctona: un dragó barbut australiana.

El massís del Montseny acull l’única població mundial de tritó del Montseny, un amfibi que només es troba a Catalunya i que justament, entre d’altres perills, està amenaçat per la introducció de malalties degut al tràfic, tinença i alliberament d’espècies exòtiques al medi. També a escala global, les espècies invasores són actualment una de pitjors causes de pèrdua de biodiversitat.  En aquest sentit, creiem que promoure l’admiració i la normalització d’espècies que a casa nostra són «animals de terrari» forma part del problema. Així doncs, esperem que amb aquesta magnífica guia (en què col·labora l’SCH) empreses com Aigües de Viladrau coneguin millor, valorin i potenciïn la fauna autòctona que ens envolta.

Fotografia del tritó del Montseny de l’Alejandro García-Salmerón

Finalment, la SCH es posa a disposició de l’empresa Aigües de Viladrau/Nestlé España per aclarir qualsevol dubte o consulta, o per assessorar en qualsevol qüestió relacionada amb la millora i potenciació dels hàbitats dels amfibis del Montseny.

La carta que hem fet arribar a l’empresa d’Aigües de Viladrau.