INFORMACIÓ DE PARTIDA
Municipi___Renau (Tarragonès)
Superfície3 ha
Superfície dins XN20000 ha
Altres figures de proteccióCap
Tipus de propietariPrivat
Vigència del contracte2021-2026
Espècies d’amfibis presentsTòtil, gripauet de punts, gripau comú, gripau corredor
Espècies d’amfibis potencialsGripau d’esperons, reineta, granota verda
Altres espècies amb interèsTorlit, àguila cuabarrada, gaig blau, botxí

Valors naturals

Les parades de la Font Vella és una finca agrícola, productora de cereals de secà, consistent en un seguit de parades (feixes o camps de regadiu a la Catalunya seca), delimitades a l’oest pel torrent de Renau i a l’est per una pista agrícola. Actualment es troba arrendada a una hípica propera, que vol convertir les diferents parades en pastures semipermanents.

A la finca trobem diferents surgències o pous superficials que ens indiquen la tendència de l’espai a acumular aigua subterrània. Això fa que algunes zones s’inundin periòdicament, fet realment extraordinari en un context tan mediterrani com el del Camp de Tarragona. Aquestes inundacions temporals fan aflorar la vida, especialment pel que fa als amfibis, que troben a l’espai un dels pocs llocs on, de tant en tant, es poden reproduir. Així mateix, la finca està introduïda en un context agrari d’alt valor natural, amb agricultura tradicional, marges arbustius ben conservats, etc.


Valors socioculturals

Les parades de la font Vella se situen prop del nucli habitat del poble i són zona de passeig i esbarjo pels habitants d’aquest. Com a element d’especial d’interès, s’ha de subratllar que el GR-172 discorre al llarg del límit oriental de les parades i que, en aquest tram, coincideix amb el camí de Sant Jaume. Així mateix, la font que dóna nom a les parades, la font Vella, es troba al bell mig de la finca en custòdia, i era històricament un dels punts més nostrat dels habitants de Renau. Una font que rarament no deixava de rajar aigua i que el present projecte de custòdia vol recuperar.


REPTE DE CONSERVACIÓ
  • Recuperar els diferents punts d’aigua de la finca, on es compatibilitzi l’ús que n’ha de fer la propietat amb la conservació dels ecosistemes aquàtics.
  • Restaurar un petit aiguamoll, que serveixi d’epicentre de la biodiversitat local, així com de pol d’interès dels visitants. Envoltant aquest, s’establirà un prat de semihumit que complementi als hàbitats aquàtics.
  • Assessorar en la recuperació de les pastures i els marges agraris, les vores vives, tant arbustius com arboris i herbacis, així com en la restauració de marges de pedra seca, per tal de maximitzar la biodiversitat que la finca pot acollir.
  • Establir una relació sinèrgica amb els gestors de la finca, de tal manera que s’introdueixi l’educació ambiental en el seu pla de negoci i es potencii la biodiversitat dins de les accions que desenvolupen.
FOTOGRAFIES

Si vols fer voluntariat a Renau escriu-nos un correu electrònic a sch@soccatherp.org o segueix les crides de voluntariat a voluntariatambiental.cat!

CLICA AQUÍ PER DESCARREGAR EL PLA DE GESTIÓ DE LA FINCA