La Societat Catalana d’Herpetologia va crear els Premis Joaquim Maluquer l’any 1997, en homenatge al precursor de l’herpetologia a Catalunya Joaquim Maluquer i Nicolau (Barcelona 1892 – Barcelona 1986), del qual es coneixen 33 publicacions realitzades entre 1915 i 1926, entre notes, treballs, catàlegs i monografies, i que fou nomenat President Honorífic per la Societat Catalana d’Herpetologia.

Fins el moment present la S.C.H. ha organitzat tretze edicions, entregant 20 premis en dues categories:

–     Premi Joaquim Maluquer, a la recerca herpetològica o a la trajectòria vital.

–    Premi Joaquim Maluquer, al pla de protecció o projecte de conservació herpetològic.

Figures de les dues categories dels Premis Joaquim Maluquer

Primera edició, Scala Dei (setembre de l’any 1997):

 • Categoria de recerca i investigacions herpetològiques, pel D. Oscar Arribas, pels seus estudis sobre les sargantanes de muntanya (Iberolacerta) i el descobriment al Pirineu català de les sargantanes pallaresa (I. aurelioi) i aranesa (I. aranica).
 • Categoria de projecte de conservació, per als herpetòlegs Álvaro Román, Ferran Martí i Joan Mayol, per les seves actives tasques en el projecte de recuperació del ferreret (Alytes muletensis).

Segona edició, Cànoves-Samalús (octubre de l’any 1998):

 • Categoria de recerca i investigacions herpetològiques, pel D. Joan Pau Martínez- Rica, en reconeixement a la seva llarga trajectòria en aquest camp.
 • Categoria de projecte de conservació, per al CRT de l’Albera, i per el seu actiu pla de recuperació de la tortuga mediterrània (Testudo hermanni) a l’Alt Empordà.

Tercera edició, La Jonquera (setembre de l’any 1999):

 • Categoria de recerca i investigacions herpetològiques, pel D. Mario García-París, pels seus valuosíssims estudis sobre la batracofauna ibèrica.
 • Categoria de projecte de conservació, per a la Fundació CRAM, per les seves tasques en la recuperació de les tortugues marines.

Quarta edició, Mequinensa (octubre de l’any 2000):

 • Categoria de recerca i investigacions herpetològiques, pel D. Salvador Bailón, en reconeixement a la tasca en el camp de la recerca paleoherpetològica post miocènica de l’àrea mediterrània.
 • Categoria de projecte de conservació, per al GRAR (Grup de Recerca d’Amfibis i Rèptils), representats per Ferran Aguilar, Ricard Gutiérrez, David Jiménez i Gerard Carot, per la seva tasca continuada de rescat d’hèrptils en pous i aljubs al Camp de Tarragona.

Cinquena edició, Altafulla (octubre de l’any 2001):

 • Categoria de recerca i investigacions herpetològiques, per a la Doctora Maria Victòria-Vives, en reconeixement a la seva recerca i la seva trajectòria en aquest camp.
 • Categoria de projecte de conservació, per al grup ADEPAR, representats per Marc Franch i Santiago Ramos, per les tasques realitzades en favor de la conservació de  la tortuga d’estany (Emys orbicularis), a la comarca de la Selva.

Sisena edició, Tiana – Badalona (octubre de l’any 2002):

 • Categoria de projecte de conservació, per a la SCV (Sociedad para la Conservación de los Vertebrados), per als seus diferents projectes i campanyes destinades a la conservació de la fauna herpetològica des de 1994.

Setena edició, Mequinensa (octubre de l’any 2003):

 • Categoria de recerca i investigacions herpetològiques, per al D. Jordi Serra-Cobo, pel descobriment i estudi de la granota pirinenca (Rana pyrenaica).
 • Categoria de projecte de conservació, per a l’Excm. Ajuntament de Pinós de Monòver (Vinalopó Mitjà), pels seus programes de recuperació de poblacions d’amfibis i rèptils que ha portat a terme aquests municipi del País Valencià.

Vuitena edició, Castelló d’Empúries (octubre de l’any 2004):

 • Categoria de projecte de conservació, per al Patronat de Collserola, pels projectes portats a terme envers a la conservació de les poblacions locals d’amfibis del Parc de Collserola, especialment la restauració del pantà de Vallvidrera.

Novena edició, Deltebre (octubre de l’any 2005):

 • Categoria de recerca i investigacions herpetològiques, per al D. Pedro Galán, per la seva extensa labor herpetològica.

Desena edició, Parets del Vallès (octubre de l’any 2007):

 • Categoria de recerca i investigacions herpetològiques, per al D. Valentín Pérez- Mellado, per la seva contribució a l’estudi de l’herpetofauna balear, i en especial la dels saures.

Onzena edició, Marçà (novembre de l’any 2012):

 • Categoria de recerca i investigacions herpetològiques, per al D. Salvador Carranza, per les seves importants contribucions taxonòmiques, molt especialment a l’Orient Mitjà.
Doctor Salvador Carranza recollint el Premi Joaquim Maluquer

Dotzena edició, Sant Feliu de Codines (octubre de l’any 2014):

 • Categoria de recerca i investigacions herpetològiques, per a Fèlix Amat i Orriols, per la seva important trajectòria herpetològica, que inclou nombrosos treballs, i especialment per la contribució a la descripció i als estudis del tritó del Montseny (Calotriton arnoldi Carranza i Amat, 2005).

Tretzena edició, Parets del Vallès (octubre de l’any 2017):

 • Categoria de projecte de conservació, per al D. Jaime Bosch Pérez (Museo Nacional de Ciencias Naturales, CSIC), expert en comportament i conservació d’amfibis, que ha centrat els seus estudis en les malalties emergents dels amfibis i que ha liderat l’únic projecte d’eradicació efectiva de B.d. en l’hàbitat natural del ferreret (Alytes muletensis).
 • Categoria de recerca i investigacions herpetològiques, atorgat de forma pòstuma a Margarita Metallinou (1985–2015), per la seva breu, però molt brillant carrera herpetològica, en la que va treballar en sistemàtica, biogeografia i evolució en diferents gèneres de rèptils com Stenodactylus, Ptyodactylus, Asaccus, Hemidactylus o Trachylepis.
La XIII edició del Premi Joaquim Maluquer, en la categoria de “Projecte de Conservació”, atorgat al Doctor Jaime Bosch (Museo Nacional de Ciencias Naturales, CSIC)
La XIII edició del Premi Joaquim Maluquer, en la categoria de “Recerca i Investigació”, es va concedir de manera pòstuma a Margarita Metallinou (1985–2015), i va ser recollit per la seva parella, Enric Planas i Figueras

Catorzena edició, Girona (octubre de l’any 2019)

 • Categoria de recerca i investigacions herpetològiques, per a Phillipe Geniez (Laboratori de Biogeografia i Ecologia de Vertebrats, de l’École Pratique des Hautes Études, de Montpellier), com a reconeixement de la seva trajectòria herpetològica. En Phillipe és un herpetòleg francès (també botànic) que ha contribuït a l’estudi dels amfibis i rèptils, sobretot del nord d’Àfrica des dels anys vuitanta. Al llarg de tot aquest temps ha descrit espècies noves, ha descobert poblacions desconegudes i ha sigut autor de múltiples llibres.
Phillpe Geniez recollint el Premi Joaquim Maluquer

.

Per més informació sobre els Premis Joaquim Maluquer