La Societat Catalana d’Herpetologia va crear els Premis Joaquim Maluquer l’any 1997, en homenatge al precursor de l’herpetologia a Catalunya Joaquim Maluquer i Nicolau (Barcelona 1892 – Barcelona 1986), del qual es coneixen 33 publicacions realitzades entre 1915 i 1926, entre notes, treballs, catàlegs i monografies, i que fou nomenat President Honorífic per la Societat Catalana d’Herpetologia.
Fins el moment present la S.C.H. ha organitzat tretze edicions, entregant 20 premis en dues categories:
– Premi Joaquim Maluquer, a la recerca herpetològica o a la trajectòria vital.
– Premi Joaquim Maluquer, al pla de protecció o projecte de conservació herpetològic.

Primera edició, Scala Dei (setembre de l’any 1997):
- Categoria de recerca i investigacions herpetològiques, pel D. Oscar Arribas, pels seus estudis sobre les sargantanes de muntanya (Iberolacerta) i el descobriment al Pirineu català de les sargantanes pallaresa (I. aurelioi) i aranesa (I. aranica).
- Categoria de projecte de conservació, per als herpetòlegs Álvaro Román, Ferran Martí i Joan Mayol, per les seves actives tasques en el projecte de recuperació del ferreret (Alytes muletensis).
Segona edició, Cànoves-Samalús (octubre de l’any 1998):
- Categoria de recerca i investigacions herpetològiques, pel D. Joan Pau Martínez- Rica, en reconeixement a la seva llarga trajectòria en aquest camp.
- Categoria de projecte de conservació, per al CRT de l’Albera, i per el seu actiu pla de recuperació de la tortuga mediterrània (Testudo hermanni) a l’Alt Empordà.
Tercera edició, La Jonquera (setembre de l’any 1999):
- Categoria de recerca i investigacions herpetològiques, pel D. Mario García-París, pels seus valuosíssims estudis sobre la batracofauna ibèrica.
- Categoria de projecte de conservació, per a la Fundació CRAM, per les seves tasques en la recuperació de les tortugues marines.
Quarta edició, Mequinensa (octubre de l’any 2000):
- Categoria de recerca i investigacions herpetològiques, pel D. Salvador Bailón, en reconeixement a la tasca en el camp de la recerca paleoherpetològica post miocènica de l’àrea mediterrània.
- Categoria de projecte de conservació, per al GRAR (Grup de Recerca d’Amfibis i Rèptils), representats per Ferran Aguilar, Ricard Gutiérrez, David Jiménez i Gerard Carot, per la seva tasca continuada de rescat d’hèrptils en pous i aljubs al Camp de Tarragona.
Cinquena edició, Altafulla (octubre de l’any 2001):
- Categoria de recerca i investigacions herpetològiques, per a la Doctora Maria Victòria-Vives, en reconeixement a la seva recerca i la seva trajectòria en aquest camp.
- Categoria de projecte de conservació, per al grup ADEPAR, representats per Marc Franch i Santiago Ramos, per les tasques realitzades en favor de la conservació de la tortuga d’estany (Emys orbicularis), a la comarca de la Selva.
Sisena edició, Tiana – Badalona (octubre de l’any 2002):
- Categoria de projecte de conservació, per a la SCV (Sociedad para la Conservación de los Vertebrados), per als seus diferents projectes i campanyes destinades a la conservació de la fauna herpetològica des de 1994.
Setena edició, Mequinensa (octubre de l’any 2003):
- Categoria de recerca i investigacions herpetològiques, per al D. Jordi Serra-Cobo, pel descobriment i estudi de la granota pirinenca (Rana pyrenaica).
- Categoria de projecte de conservació, per a l’Excm. Ajuntament de Pinós de Monòver (Vinalopó Mitjà), pels seus programes de recuperació de poblacions d’amfibis i rèptils que ha portat a terme aquests municipi del País Valencià.
Vuitena edició, Castelló d’Empúries (octubre de l’any 2004):
- Categoria de projecte de conservació, per al Patronat de Collserola, pels projectes portats a terme envers a la conservació de les poblacions locals d’amfibis del Parc de Collserola, especialment la restauració del pantà de Vallvidrera.
Novena edició, Deltebre (octubre de l’any 2005):
- Categoria de recerca i investigacions herpetològiques, per al D. Pedro Galán, per la seva extensa labor herpetològica.
Desena edició, Parets del Vallès (octubre de l’any 2007):
- Categoria de recerca i investigacions herpetològiques, per al D. Valentín Pérez- Mellado, per la seva contribució a l’estudi de l’herpetofauna balear, i en especial la dels saures.
Onzena edició, Marçà (novembre de l’any 2012):
- Categoria de recerca i investigacions herpetològiques, per al D. Salvador Carranza, per les seves importants contribucions taxonòmiques, molt especialment a l’Orient Mitjà.

Dotzena edició, Sant Feliu de Codines (octubre de l’any 2014):
- Categoria de recerca i investigacions herpetològiques, per a Fèlix Amat i Orriols, per la seva important trajectòria herpetològica, que inclou nombrosos treballs, i especialment per la contribució a la descripció i als estudis del tritó del Montseny (Calotriton arnoldi Carranza i Amat, 2005).
Tretzena edició, Parets del Vallès (octubre de l’any 2017):
- Categoria de projecte de conservació, per al D. Jaime Bosch Pérez (Museo Nacional de Ciencias Naturales, CSIC), expert en comportament i conservació d’amfibis, que ha centrat els seus estudis en les malalties emergents dels amfibis i que ha liderat l’únic projecte d’eradicació efectiva de B.d. en l’hàbitat natural del ferreret (Alytes muletensis).
- Categoria de recerca i investigacions herpetològiques, atorgat de forma pòstuma a Margarita Metallinou (1985–2015), per la seva breu, però molt brillant carrera herpetològica, en la que va treballar en sistemàtica, biogeografia i evolució en diferents gèneres de rèptils com Stenodactylus, Ptyodactylus, Asaccus, Hemidactylus o Trachylepis.


Catorzena edició, Girona (octubre de l’any 2019)
- Categoria de recerca i investigacions herpetològiques, per a Phillipe Geniez (Laboratori de Biogeografia i Ecologia de Vertebrats, de l’École Pratique des Hautes Études, de Montpellier), com a reconeixement de la seva trajectòria herpetològica. En Phillipe és un herpetòleg francès (també botànic) que ha contribuït a l’estudi dels amfibis i rèptils, sobretot del nord d’Àfrica des dels anys vuitanta. Al llarg de tot aquest temps ha descrit espècies noves, ha descobert poblacions desconegudes i ha sigut autor de múltiples llibres.

.