El passat cap de setmana vam organitzar un voluntariat ambiental juntament amb l’Ajuntament de Santa Cristina d’Aro i amb el suport del Grup de Natura Sterna per tal d’eradicar el cranc de riu americà o roig (Procambarus clarkii) de dues basses del coll de Can Llac (Romanyà de la Selva), en el marc d’un projecte subvencionat en gran part per la Diputació de Girona.

Les setmanes prèvies, tècnics de l’entitat ja vam començar les actuacions a ambdues basses, i posteriorment, amb l’ajuda de tots els voluntaris es van poder buidar d’aigua, desbrossar els espais, retirar els llots i eliminar més de 3.500 exemplars d’aquesta espècie exòtica invasora.

Els resultats de moment són esperançadors, després de quatre buidatges de la bassa inferior el cranc no es va detectar el diumenge. La densitat a la bassa superior, de majors dimensions, ha disminuït fins pràcticament la seva desaparició. Tanmateix, l’eradicació del cranc roig és un procés que requereix paciència i un control al llarg del temps. Us mantindrem informats!

Agraïm de tot cor a cadascuna de les persones voluntàries provinents des de diferents sectors com l’ADF, grups d’excursionistes, Sterna i de la SCH, l’èxit de les jornades no hagués estat possible sense vosaltres.

També volem agrair als diaris que han fet ressò del voluntariat, i a continuació us deixem una sèrie d’enllaços d’interès:

  • http://www.ancora.cat/articulo/actualitat/prop-3500-exemplars-cranc-roig-retirats-dies-voluntariat-ambiental-basses-santa-cristina-daro/20200802221805005007.html
  • https://www.radiocapital.cat/3-500-exemplars-de-cranc-roig-retirats-en-dos-dies-de-voluntariat-ambiental-a-les-basses-de-santa-cristina-daro/
  • https://revistabaixemporda.cat/prop-de-3-500-exemplars-de-cranc-roig-retirats-en-dos-dies-de-voluntariat-ambiental-a-les-basses-de-santa-cristina-daro/
  • https://www.diaridegirona.cat/baix-emporda/2020/08/04/retirats-3500-exemplars-cranc-roig/1055871.html

.