Els avantpassats dels actuals amfibis van ser els primers vertebrats que en l’escala evolutiva van aconseguir sortir de l’aigua. La transició dels peixos cap als tetràpodes va ocórrer fa uns 395 milions d’anys durant el Devonià Mitjà a partir de peixos d’aletes lobulades, els anomenats sarcopterigis (classe Sarcopterygii, “aletes carnoses”).

Un medi terrestre, totalment nou per als vertebrats i amb multitud de nínxols ecològics per explotar, va permetre que es diversifiquessin per una gran quantitat d’hàbitats diferents. La vida a terra ferma va requerir una sèrie d’adaptacions per poder sobreviure, com és el cas d’estructures especialitzades que inclouen diverses modificacions a l’esquelet com l’aparició dels membres quiridis per suportar el pes del cos; també el desenvolupament de les coanes , o narius internes; l’evolució dels pulmons (homòlegs a la bufeta gasosa que permet als peixos controlar la seva flotabilitat); i la constitució d’un tegument amb glàndules que impedeixin la seva dessecació, entre altres.

Tot i haver resolt bé aquests aspectes, des de llavors i fins ara, encara no han aconseguit independitzar-se totalment de l’aigua. Com bé indica el seu nom Amphibia ve del grec ἀμφί, Amphi (‘tots dos’) i βίος, bíos (‘vida’), per tant significa «les dues vides» i fa referència a un cicle vital caracteritzat per una fase aquàtica i una segona terrestre precedida per la metamorfosis.

Fa uns 251-201 milions d’anys van aparèixer els grups actuals d’amfibis, els anomenats lissamfibis o amfibis de pell llisa. Actualment s’han descrit poc més de 8.000 espècies, que semblen moltes, però que són només una minsa representació del que foren des de la seva aparició al final de l’Era Primària fins al final de la Secundària. Els Lissamphibia actuals es classifiquen en tres ordres, un dels quals a Catalunya no és present:

*Xifres d’AmphibiaWeb de principis de 2020

Com a grup cosmopolita, els actuals amfibis estan distribuïts nivell mundial, excepte en les regions polars (Antàrtida i Groenlandia) i desèrtiques (com zones del Sàhara i la península aràbica) ons la disponibilitat d’aigua és mínima.

I vosaltres? Coneixeu quins amfibis es poden trobar a Catalunya? Quines són les seves característiques principals? Si voleu fer-ho visiteu els enllaços que us hem preparat a l’apartat de recursos de la nostra web!

.