Després de moltes jornades de trampeig i assecaments, dues jornades molt boniques de voluntariat, fer molts de bíceps extraient llots i desbrossant, la replantació de vegetació autòctona i obtenir unes primeres dades de densitats tant de crancs com d’amfibis, arribem al final de la primera fase del projecte d’eradicació del cranc americà: hem obtingut zero captures de l’espècie en dues rondes de trampeig i assecament.

El projecte, finançat per la Diputació de Girona i l’Ajuntament de Santa Cristina d’Aro, té com a objectiu principal recuperar la funcionalitat ecològica dels dos punts d’aigua de la finca de Can Llac, situada al massís de l’EIN Les Gavarres, al municipi de Santa Cristina d’Aro (Baix Empordà). Can Llac és un mas aïllat al mig del massís de Les Gavarres (UTM: 31T 498034E, 4636204N) que disposa d’un parell de punts d’aigua estratègics a nivell ecològic i que es trobaven infestats de cranc roig americà (Procambarus clarkii), afectant especialment a les poblacions locals d’amfibis.

La seva situació geogràfica – hi ha pocs punts d’aigua de bona entitat i propers – com a la diversitat d’hàbitats terrestres que es troben al voltant de la masia feien necessari recuperar aquestes poblacions. Sabem però, que amb un sol estiu d’actuacions és molt difícil que haguem aconseguit del tot el nostre objectiu, tot i les zero captures.

Sigui com sigui, la feina més dura l’hem aconseguit, portar a gairebé zero (assumim que algun exemplar se’ns escapa) el cranc americà i permetre per exemple la salamandra (Salamandra salamandra) hagi tornat a criar al punt més petit i ombrívol dels dos, un hàbitat que en principi li era òptim i havia abandonat. Al llarg del mateix projecte, al anar assecant les basses, espècies oportunistes com el gripau corredor i la (també invasora però no nociva) granota pintada han aparegut. Encara hem pogut comprovar la presència de granota verda i gripau comú a la zona amb el que només queden les joies de la corona per tornar: els dos tritons. Esperem aviat donar bones notícies, però cal que no tornin també els crancs si les volem mantenir.

És per això que en una segona fase del projecte, autofinançada, farem un seguiment periòdic amb trampes i si cal assecaments de les basses per tal de rematar la feina: som la Societat Catalana d’Herpetologia i no podem deixar que un crustaci ens guanyi la partida! Seguirem informant.

Finalment, agrair fortament la molt bona col·laboració a la propietat i masoveria de la finca, la federació d’ADF Les Gavarres, el Grup de Natura Sterna, al Viver Tres Turons per assesorament botànic, i al propi Ajuntament per l’ajuda que ens ha donat moltíssimes vegades, moltíssimes gràcies!